_MG_3202 ccopyHei! olen viimein, 8 vuoden jahkailun jälkeen hankkinut domainin, ja uudet sivuni löytyvät osoitteesta: lauhahalonen.com – nämä sivut poistuvat hiljalleen pois käytöstä. Päivitetyt tiedot löydät jo uusilta sivuilta (englanninkielinen osio täydentyy vielä piakkoin).

Olen sertifioitu IYENGAR®joogan opettaja (Junior Intermediate 2) ja opettanut päätoimisesti iyengarjoogaa vuodesta 2010, opettamisen aloitin vuonna 2008. Joogan harjoittamisen aloitin vuonna 2003 ja iyengarjoogan löysin vuonna 2005 Intian Bangaloressa, missä olin neljä kuukautta keräämässä aineistoa antropologian lopputyöhöni. Laji tuntui heti omalta, ja paluuta entiseen ei sen jälkeen enää ollut. Vähitellen iyengarjoogasta tuli paitsi elämäntapa, myös ammattini. Tällä hetkellä toimin myös marraskuussa 2017 perustetun Suomen iyengarjoogayhdistyksen puheenjohtajana.

Kävin nelivuotisen iyengarjoogan opettajakoulutuksen* (n. 850 tuntia) Suomessa saksalaisten kouluttajien opissa. Jatkan syventymistä lajiin samojen kouluttajien kanssa yhä edelleen, eritoten Rita Kellerin johdolla. Opintoni opettajakouluttajaksi ovat loppusuoralla ja käyn myös Stephanie Quirkin joogaterapiakoulutusta. Olen myös suorittanut ison osan Junior intermediate 3 -tutkinnosta hyväksytysti.

Opiskelen säännöllisesti (8/12, 12/14, 12/16, 6/18) Iyengar-perheen opetuksessa Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute:ssa (RIMYI, iyengarjoogan pääinstituutti, Pune, Intia). Asuin myös puoli vuotta ja lisäksi yhden kuukauden vuosina 2013 ja 2014 Saksassa syventämässä osaamistani Rita Kellerin, instituutissa. Saksassa osallistuin lähes viikoittain lukuisiin eri koulutuksiin, opetin omia tunteja ja toimin koko puolen vuoden ajan n 4-5 kertaa viikossa apuopettajana iyengarjoogan terapiatunneilla. Pitkällä tähtäimellä haaveeni onkin syventyä erityisesti iyengarjoogan terapeuttiseen työskentelyyn.

 

Vuosien varrella olen opettanut hyvin erilaisia ryhmiä, kaikenikäisiä ja -kuntoisia ihmisiä: nuorista eläkeläisiin, vasta-alkajista opettajiin, hyväkuntoisista erilaisten vammojen tai sairauksien kanssa painiviin. Olen itse kokenut joogan vaikutuksen elämässäni hyvin vahvasti ja iloitsen kokemuksen ja tiedon eteenpäin jakamisesta. Opetustyylini on rauhallinen ja selkeä, useinmiten hyvin intensiivinen. Pyrin aina parhaani mukaan huomioimaan kaikki oppilaani, ja vuoron perään kannustan ja haastan oppilaitani etenemään harjoituksessaan.

Harjoitus on ennen kaikkea työskentelyä itsensä kanssa, tekniikat ovat vain itsetuntemuksen ja -tutkimuksen välineitä. Jooga on minulle erittäin voimakasta tietoisuutta, läsnäolon taitoa. Se voi alkaa isovarpaasta ja kantapäästä, mutta on hyvin pian paljon enemmän. Joogaharjoitus on minulle koko elämän metafora, eikä harjoitus rajoitu vain joogamatolle. Joogafilosofia ohjaa ihmisenä kasvua myös arjessani.

Iyengarjoogassa nivoutuu yhteen moni minua jo pitkään kiinnostanut asia: kehon ja mielen harjoittaminen, ihminen psykofyysisena olentona, holistinen ymmärrys hyvinvoinnista ja terveydestä, sekä intialainen maailmankatsomus ja joogafilosofia yhdistettynä anatomian ja fysiologian ymmärtämiseen.

___

* Opettajakoulutus sisältää erittäin vankan oman harjoituksen syventämisen lisäksi opetuspedagogiikan, anatomian ja fysiologian sekä joogafilosofian opiskelua. Oma, vahva harjoitus on opettamisen ydin. Iyengarjoogaan sisältyvä pedagogiikka on hyvin systemaattista, ohjeet selkeitä ja tarkkoja, ja ohjaustapa maailmanlaajuisesti yhteneväinen. Erilaisia ihmisiä ja kehoja opettaessa anatomian tuntemus on todella tärkeä osa opettajan ammattitaitoa. Iyengarjooga perustuu myös joogafilosofiaan.

Opettajien opiskelumahdollisuudet ovat Iyengarjoogassa lähes rajattomat ja sertifikaatio-systeemi on sen ilmentymä: tasoja on virallisen opettajaksi tulemisen jälkeen (ns. Introductory –taso, n. 800-1000 tunnin koulutus) Junior Intermediate (1, 2, 3), Senior Intermediate (1, 2, 3), Junior Advanced (1, 2) ja Senior Advanced (1, 2). Tasolta toiselle siirryttäessä opettamisen vaatimustaso kasvaa harppauksittain ja valtuudet opettaa eri tekniikoita ja kohderyhmiä laajenee.

Jokaisella sertifioidulla iyengarjoogan opettajalla on valmius opettaa perusterveitä oppilaita, joilla saattaa olla myös arkisia, tavanomaisia vaivoja kuten lieviä polviongelmia tai selkäkipuja. Junior intermediate 2 tason opettajalla on valmiudet opettaa perusterveitä raskaana olevia oppilaita, joiden raskaus on suhteellisen ongelmaton. Senior Intermediate 1-tason opettajalla* on valmiudet opettaa iyengarjoogan terapiatunteja, mikä edellyttää laajoja taustaopintoja fysiologian ja anatomina sekä joogaharjoitusten terapeuttisten sovellutusten saralla. Myös opettajakouluttajilta edellytetään Junior 3-tason tutkintoa sekä kahden vuoden opintoja apuopettajana yhdessä tai mielellään kahdessä eri meneillään olevassa opettajakoulutuksessa.

(Edit* päivitetty tieto: maailman laajuisesti senior intermediate 1, Saksassa junior intermediate 3.)

_MG_3449 copy

Advertisement